Om dansk Plakatkunst

Dansk Plakatkunst

Plakatkunstens Perler

Dansk Plakatkunst relancerer og genudgiver de bedste danske plakater fra 1900-tallet. Her finder du plakatkunstens perler – skønne motiver, der stadig har et moderne grafisk udtryk og et nutidigt stilrent design. Her er enestående og unikke værker fra dansk plakatkunsts storhedstid. Mange af plakaterne har ikke været tilgængelige i generationer, men er nu fundet frem og restaureret, så de står lige så stærke og smukke, som da de blev skabt.

Det ligger i plakatens ånd, at den er et spejlbillede af sin tid. Plakaterne er vidnesbyrd om det 20. århundredes udvikling og er levende tidslommer fra vores fælles kulturhistorie. De relancerede plakater er en guldmine af sjove historier om tidens begivenheder, produkter og film. Alle plakaterne er affotograferet, grafisk restaureret og trykt på det bedste papir i høj offset kvalitet for at komme så tæt på de originale kunstværker som muligt.

Se alle plakaterne

I kærlighed til plakaten og vores fælles historie

Igennem de sidste 25 år har Nikolaj Pors og andre plakatelskere interesseret sig for og samlet på de gamle originale plakater. De bedste plakater er blevet affotograferet af Pernille Klemp og andre professionelle fotografer, og de store billedfiler er møjsommeligt blevet grafisk restaureret, så ridser eller småfejl i de gamle plakater er blevet fjernet og motiverne genfødt.

Derefter begyndte arbejdet med at ramme de rigtige farver i de genskabte plakater. Litograf Erik Dünweber har brugt den nyeste teknologi og sin store erfaring, så nutidens offset tryk kommer til at matche de gamle litografiske stentryk. For at ramme de originale farver har Dansk Plakatkunst fået lov til at låne de originale plakater fra private og museale samlinger, så vi kunne sammenligne farverne. Med kyndig bistand er plakaterne blevet trykt på et special-trykkeri i Jylland, inden de går til indramning.

At disse sjældne plakater nu overhovedet kan relanceres, skyldes de museer og samlere, som har passet godt på de gamle originaler. Især Designmuseum Danmark og kunstnernes familier har gjort et stort stykke arbejde og bakket op omkring projektet, så nye generationer kan få glæde af de stilrene og sjove plakater.

Tak til

Designmuseet

Dansk Plakatmuseum
Teatermuseet
Statsbiblioteket
Det Danske Filminstitut

Mag. art. Lars Dybdahl
Fotograf Pernille Klemp
Private plakatsamlere

Folkene bag

Nikolaj Pors har siden 1987 lidenskabeligt samlet på dansk plakatkunst og udstillet plakater. Nikolaj har et indgående kendskab til værkerne og kunstnerne bag.

Troels Uhrbrand Rasmussen har stået bag Substanz, der har udgivet succes DVD-serierne ”Danskernes egen Historie” og ”DanmarksHistorie”.

Inge Bang er journalist og webdesigner står for PR og den daglige drift af danskplakatkunst.dk.