Brandværns Udstilling
frame
Brandværns Udstilling
frame
Brandværns Udstilling
frame
Brandværns Udstilling
frame
Brandværns Udstilling
frame

Brandværns Udstilling (1922)

Kunstner: Sven Henriksen

Plakat : 62x86 cm

Plakaten for den store Brandværnsudstilling i Tivoli i efteråret 1922 med den røde brandhane, der spules væk af den kraftige vandstråle, er tegnet af Sven Henriksen i hans sædvanlige farvestrålende stil, og blev fint trykt med flere nuancer af rødt i rødt.

Størrelse:

Vælg ramme:

dkk 1.295,-

dkk 1.295,-

dkk 1.295,-

dkk 600,-

dkk 1.295,-

Historien bag plakaten

Brandslukningsshow

På den store Brandværnsudstilling i Tivoli i efteråret 1922 demonstreredes alt det nyeste inden for brandslukning og forebyggende brandbekæmpelse.

Hver dag i udstillingsperioden var der særlige opvisninger med Københavns Brandvæsen og relevante konkurrencer, der kæmpede om publikums opmærksomhed. Direktør Falck fra Redningskorpset arrangerede et kæmpe optog gennem byen, som bevægede sig ad Vesterbrogade, Falkoner Alle, Jagtvej, Østerbrogade og gennem Strøget til Tivoli. Her afholdtes til slut en storstilet opvisning.

Det moderne brandslukningstog bestod i 1922 af en bil forsynet med to kemiske strålecylindre og desuden komplet brandværnsmateriel med slanger, strålerør, stiger, økser, brækjern etc. og plads til mandskab samt en tilkoblet såkaldt ”Delahaye” motorsprøjte. Politiken skrev den 27. sept 1922 om den moderne måde at slukke brande på: ”…Saa snart dette Slukningstog ankommer til Brandstedet, angribes Ilden straks med den kemiske Sprøjte, samtidig med ”Delahaye-Motorsprøjten” køres til Vandreservoiret og derfra overdænger Ilden med Vand. Disse kombinerede Apparaters Slukningsevne er langt større end selv en meget stor Avtomobilsprøjte, samtidig med at Anskaffelsesprisen er langt mindre.”

Udstillingen handlede også om at vise moderne brandalarmeringsanlæg, og der var flere komplette anlæg i drift på Brandværnsudstillingen. For hvad hjælper det, at brandbilen er lækker, hvis hjælpen ankommer for sent. Dansk Siemens-Schuckert, som var den førende danske repræsentant for verdensfirmaet Siemens & Halske i Berlin, havde de foregående 10-12 år leveret det meste brandalarmeringsudstyr til brandvæsenet i både København, Aarhus og Aalborg.

På udstillingens sidste dag gik brandmændenes historiske optog gennem byen. Det var et fantastisk syn og tusindvis af københavnere fulgte optoget til Tivoli. Om aftenen præsenteredes den største samling af brandslanger, som var set under udstillingen. Mellem 30 og 40 vandstråler kastedes ud over søen, som var belyst af kraftige projektører. Udstillingen var en kæmpe succes trods de alvorlige nyheder om bankkrise og Landmandsbankens krak, der fyldte aviserne. I alt 68.000 mennesker gennem tælleapparaterne på de 14 dage.

 

Kunstneren

Sven Henriksen

Sven Henriksen lavede især reklame- og udstillingsplakater.

Læs mere  

Relaterede plakater