DDL - Danish Airlines
frame
DDL - Danish Airlines
frame
DDL - Danish Airlines
frame

DDL - Danish Airlines (1938)

Kunstner: Finn Bjørvig

Plakat : 62x100 cm

"En rejse med en af disse vidunderlige Maskiner er en uforglemmelig Oplevelse og Toppunktet af al Rejsekomfort". Sådan skrev DDL i en brochure om deres nye fantastiske fly Dania og Jutlandia.

Størrelse:

Vælg ramme:

dkk 1.295,-

dkk 1.295,-

dkk 600,-

Historien bag plakaten

Kondoren går på vingerne

Det Danske Luftfartsselskab indkøbte i 1938 to stk. topmoderne firemotorers Focke-Wulf Fw 200 Condor, som er flytypen, der ses på plakaten.

DDLs Condorer blev kaldt Dania og Jutlandia og fik hhv. kendingsbogstaverne OY-DAM og OY-DEM. Nyerhvervelsen var af stor betydning for DDL og sammen med indkøbet af en tremotorers Junkers Ju 52 muliggjorde det en udvidelse af rutenettet til bl.a. Berlin, London, Oslo og Stockholm.

Condoren var pga. spændvidden på 33 meter opkaldt efter fuglen med det meget store vingefang. Den knap 24 meter lange maskine havde plads til 26 passagerer og 4 besætningsmedlemmer, den var udstyret med 4 motorer på 720 HK og optrækkeligt understel og havde en rejsehastighed på 345 km/t.

Maskinerne var helt igennem af metal, en oplysning man ligefrem brugte i markedsføringen. De var udstyret med meget smukke og kunstnerisk udførte kabiner. Til hver passager var der automatisk cigartænder, bord, læselampe, individuel ventilation og adgang til rygekabine. DDL skrev i en brochure om deres nye fantastiske fly: ”Condorerne er Europas hurtigste og mest moderne Trafikmaskiner. En rejse med en af disse vidunderlige Maskiner er en uforglemmelig Oplevelse og Toppunktet af al Rejsekomfort.”

Trafikflyvningen var i eksplosiv vækst, da plakaten blev lavet. Hvor DDL i 1920 befordrede 809 passagerer, var antallet i 1939 steget til 45.000. Selskabet med det smukke logo med mågen og de 3 bølgelinjer gik en lys fremtid i møde.

Dania og Jutlandia var dog ikke længe i drift. Dania strandede den 9. april 1940 i London ved den tyske besættelse af Danmark og blev beslaglagt af englænderne, som anvendte flyet, indtil det blev totalskadet i 1941. Jutlandia overlevede krigen og var i drift hos DDL frem til 1946, hvor det blev totalskadet i den engelske by Northolt ved London.

Plakaten med DDLs spritnye stolthed blev tegnet omkring 1938 af den purunge plakatkunstner Finn Bjørvig (1918-2012). Han havde tegnet plakaten på eget initiativ, og da han fremviste den på DDLs hovedkontor, blev de meget begejstrede, men syntes, at de røde bogstaver var for markante. Dem ville de gerne have ændret designet af. Han vendte om i protest og gik ud af døren, men de fik ham stoppet på trappen, og plakaten blev sendt i trykken uændret. De omdiskuterede bogstaver blev anvendt frem til 1946, hvor DDL indgik i SAS, det nye skandinaviske luftfartsselskab.

 

Kunstneren

Finn Bjørvig

Finn Bjørvig elskede at tegne. Han var uddannet litografisk tegner med eget trykkeri og reklamebureau.

Læs mere  

Relaterede plakater