Nord Express
frame
Nord Express
frame
Nord Express
frame

Nord Express (1946)

Kunstner: Aage Rasmussen

Plakat : 62x100 cm

Nord-Ekspress var det første internationale tog sydpå, der blev indsat efter 2. verdenskrigs afslutning, og på den stemningsfulde plakat af Aage Rasmussen drøner nattoget gennem mørket, hvor alle destinationerne skinner som lysende stjerner på plakatens nattemørke himmel.

Størrelse:

Vælg ramme:

dkk 1.295,-

dkk 1.295,-

dkk 600,-

Historien bag plakaten

Første afgang sydpå efter krigen

Togforbindelsen Nord-Ekspress forbandt i 1946 de nordiske hovedstæder med resten af det befriede og krigshærgede Vesteuropa. 

Nord-Ekspress var det første internationale tog sydpå, der blev indsat efter 2. verdenskrigs afslutning. Første tog ankom til København fra Paris den 8. maj 1946, og første afgang sydpå fandt sted næste dag.

På den stemningsfulde plakat af Aage Rasmussen (1913-1975), drøner nattoget gennem mørket, hvor alle destinationerne skinner som lysende stjerner på plakatens nattemørke himmel. Det fløjlsbløde tog er kun oplyst af den glødende varme fra det kulfyrede lokomotiv og de elektriske lys i vognenes vinduer.

Tilslutningen til Nord-ekspressen var så stor, at toget ofte var fyldt, og man besluttede derfor på den årlige europæiske køreplanskonference i efteråret 1946 at oprette endnu en togforbindelse nemlig Skandinavien-Ekspress, der kørte til Hoek van Holland og Amsterdam. Plakaten reklamerer således for begge forbindelser og må være lavet sidst på året i 1946. Den hang på togstationer over hele landet og i udlandet.

Tegneren Aage Rasmussen er bedst kendt for sin klassiske lyntogsplakat DSB 12O km/t fra 1937 med statsbanernes nye diesel-elektriske tog. En plakat der i dag kendes af de fleste danskere, og som var Aage Rasmussens suveræne debut og gennembrud som plakattegner. Han fortsatte med at lave gode plakater for DSB, og Nord-Ekspress fra 1946 hører også blandt hans bedste.

 

Kunstneren

Aage Rasmussen

Aage Rasmussen er især kendt for sin klassiske lyntogsplakat DSB 12O km/t fra 1937.

Læs mere  

Relaterede plakater