Gribskovbanen
frame
Gribskovbanen
frame
Gribskovbanen
frame

Gribskovbanen (1938)

Kunstner: Henrik Hansen

Plakat : 62x100 cm

Den nordsjællandske Gribskovbane var den direkte vej til badestederne ved Gilleleje og Tisvildeleje.
En gratis køreplan kunne hentes i BT-Centralen eller Politikens Hus. Badebilletten kostede kun 1,50 kr.

Størrelse:

Vælg ramme:

dkk 1.295,-

dkk 1.295,-

dkk 600,-

Historien bag plakaten

Mod strand og vand

Den nordsjællandske Gribskovbane var for københavnerne den direkte vej til badestederne ved Gilleleje og Tisvildeleje. Med Ferieloven af 1938 indførtes ni dages ferie med løn, og ferielivet blev for alvor tilgængeligt for større befolkningsgrupper. Danskerne kunne som noget nyt søge mod strandene for at holde ferie i dagevis, og det gjorde de.

Blonde badepiger legende i Kattegats skummende bølger blev fra 1930erne et ikon for Gribskovbanen, der i sommersæsonen transporterede i tusindvis af københavnere nordpå til den friske luft og strandene ved Gilleleje og Tisvildeleje. "Vejen til Skov, Strand, Sundhed", lød sloganet i banens turistbrochurer.

Selvom banen kom til Gilleleje allerede i 1896 og navnlig var anlagt for at understøtte den vigtige fiskerieksport, så blev turisttrafikken hurtigt en vigtig del af banens indtægter. I højsommeren 1924 kom jernbanen også til Tisvildeleje, men selvom turisterne strømmede til Tisvildeleje og Gilleleje, så svigtede de lokale indbyggere banen, der i 1926-27 for første gang kunne notere et underskud. Gribskovbanens driftsbestyrer G. Thage (1885-1980) tog kampen op, købte nogle nye motorvogne, der var billigere i drift, og øgede endvidere antallet af passagertog i sommerperioden. Samtidig satte han en reklamekampagne i gang for at gøre københavnerne opmærksom på de nordsjællandske strande, der kunne nås på kun 90 minutter.

I en dagbladsannonce fra 1938 lokkede Gribskovbanen således med de billige badebilletter og skrev: "Lad vort komfortable motortog føre Dem til det friske, saltskummende Hav og det hvide Sand ved Tisvilde eller Gilleleje". En gratis køreplan kunne hentes i BT-Centralen eller Politikens Hus. Badebilletten kostede kun 1,50 kr.

 

Kunstneren

Henrik Hansen

Henrik Hansen tegnede en del plakater og designede desuden logoer og etiketter til forskellige firmaer, bl.a. den turbanklædte inder for Tørsleffs Vanila.

Læs mere  

Relaterede plakater