Henrik Hansen

(1902-1980)

Henrik Hansen var en århusiansk kunstmaler og tegner. Hans fulde navn var Henrik Hansen Laub. Han studerede ved Kunstakademiet i København. En studierejse til Rom i 1920 gjorde et uudsletteligt indtryk på den unge kunstner. Ved hjemkomsten blev han ansat på Aarhus Stiftstidende, hvor han i en menneskealder altid var i centrum i byens liv og skildrede alle begivenheder med sin letgenkendelige streg. 

Han lavede også en del plakater. Hos Dansk Plakatkunst er han repræsenteret med tre plakater, bl.a. den smukke plakat for Svendborg Svømmehal fra 1938, med kvinden, der ser ud, som om hun lige er steget op af havet. Hans signatur forveksles på plakaterne ofte med Arne Ungermanns, men kendere vil vide at se forskel.

Henrik Hansen designede desuden logoer og etiketter til forskellige firmaer. Mange vil genkende hans logo og etikette for Tørsleffs Vanila, der stadig anvendes i en moderniseret udgave. Den eksotiske og turbanklædte inder, der stadig er et af Danmarks mest kendte varemærker.

Han blev nationalt eje i Danmark gennem den årligt tilbagevendende forside til Familie Journals julenummer, som han tegnede fra 1940 frem til sin død i 1980.

Plakater af Henrik Hansen

Svendborg Svømmehal

Svendborg Svømmehal (1938)

Gribskovbanen

Gribskovbanen (1938)

Det Nye Aarhus

Det Nye Aarhus (1933)