Aage Lund

(1892-1972)

Aage Lund var autodidakt maler, tegner, grafiker og plakatkunstner.  Sideløbende havde han en karriere indenfor den grafiske branche,  bl.a. som litograf.

Aage Lund arbejdede indenfor alle plakkunstens genrer, selvom plakaterne ikke udgjorde den væsentligste del af hans kunstneriske produktion. En stor del af hans plakatproduktion bestod  filmplakater, der blev lavet før 1920. Mange af disse er gået tabt, og motiverne kendes desværre ikke idag. Dog er der i plakatsamlingen på Det Danske Filminstitut bevaret en flot serie på ca. 25. stk. af hans gigantplakater i str. 2x2 meter og 2x1 meter.

Hans serie af plakater for Oscar Fredericksen Fiskehuset no. 1 i København 1917/18 indtager en særlig plads blandt danske fødevareplakater. Blandt højdepunkterne er Levende Ørreder og Hummer, hvis tekster fik en samtidig anmelder til at skrive, at de var udført med ”en usædvanlig talentfuld sans for bogstaver”. Hos Dansk Plakatkunst er han repræsenteret med den sjove plakat for det selvirkende vaskemiddel Selva fra 1928, der blev fremstillet af sæbefabrikken Noma, og Zool Have med den gigantiske asiatiske hanelefant Jumbo.

Aage Lund producerede selv sine udkast som store farvelagte tegninger, og stod selv for litograferingen hos trykkeriet Sophus Kruckow, og senere hos efterfølgeren, det anerkendte litografiske trykkeri A/S Kruckow og Waldorff. Her blev han,  for at sikre familien trygge rammer, i 1925 ansat som kunstnerisk leder.  I 1938 overtog Aage Lund sammen med en kollega trykkeriet A/S Winther og Winther på Nørrebro i København. Han blev administrerenede direktør og havde tillige det kunstneriske ansvar. Aage Lund drev firmaet helt til 1970, hvor han måtte trække sig på grund af sygdom.

Plakater af Aage Lund

Selva - Selvvirkende Vaskemiddel

Selva - Selvvirkende Vaskemiddel (1928)

Zool Have

Zool Have (1920)

Hummer

Hummer (1917)